Jdi na obsah Jdi na menu
 


Apple

20. 1. 2011

Apple

Apple Inc., dříve Apple Computer Inc., je podnik založený 1976 v oblasti Silicon Valley, logo-apple-actual1.jpgkonkrétně ve městě Cupertinu v americké Kalifornii. Apple výrazně pomohl nástupu osobních počítačů v 70. letech 20. století. Firma nejprve zaujala počítačové nadšence stavebnicí počítače Apple I, který byl následován velmi úspěšným modelem Apple II. V 80. letech tuto řadu technologicky překonala nová řada Macintosh (později Mac). Těžiště obchodu Applu je vývoj a výroba počítačů, u nichž firma pracuje na vývoji softwaru i hardwaru. Většinou je přímo vyrábí nebo podle svých specifikací zadává výrobu subdodavatelům.

Apple ale také vyvíjí a zavádí produkty v jiných oblastech. V poslední době je úspěšná řada hudebních přehrávačů iPod, který se stal s více než 100 miliony prodanými kusy nejprodávanějším MP3 přehrávačem na světě. V lednu 2007 Apple představil dlouho očekávaný mobilní telefon iPhone.

 

Historie

Steve Jobs, Steve Wozniak a často opomíjený Ronald Gerald Wayne v roce 1976 založili Apple v „garáži“. Zcela podle jednoho z typických klišé, které ale lehce zavádí – musíte totiž tu garáž mít, tedy vaší rodiče jí musí mít, dále musíte mít možnost z ní zařídit příjemnou velkou pracovnu, „dílnu“… a dále, neméně podstatné, mít dobré vzdělání a, také podstatné, dostatek sebevědomí (což vše ukazuje na původ z lepších kruhů USA). Jobs určuje dodnes politiku Apple, i když se s pokračujícím věkem naučil naslouchat jiným. Jeho obchodní politika se, po prvních krocích mladých „kluků“, orientovala na exkluzivitu. Což vedlo k rozkolům s Wozniakem, později i s dalšími, kteří si přáli „Mac pro všechny“. Jobs se i tehdy prosadil, zejména díky jeho lepším schopnostem podnikatele. Wozniak byl spíše prvním z mnoha „pracantů“ v pozadí. Ale rozešli se v dobrém.

S počítačem Apple II, jehož prototyp byl představen v dubnu 1977 na prvním veletrhu West Coast Computer Faire, vzbudili pozornost jako jedním z prvních kroků k osobním počítačům. Tento model byl komerčně velmi úspěšný – prodalo se ho několik milionů a prodával se až do 80. let, pozdější varianty Apple II se na školách používaly až do počátku 90. let. Následující model Apple III poškodil Jobs svou tvrdohlavostí – nechtěl v něm mít ventilátor, takže nebyl použitelný, protože se přehříval. Další týmy ale pracovaly na modelu Apple Lisa, uvedeném na trh v lednu 1983. Šlo ve své době o špičkově vybavený počítač, ale kvůli vysoké ceně 9 995 USD neúspěšný. Technologický i komerční průlom v oboru osobních počítačů (jak v hardware, tak v software) byl Macintosh, vyvinutý pod vedením Jefa Raskina. První model pod tímto označením, které Apple pro své počítače používá (ve zkrácené formě) dodnes, byl uveden na trh v lednu 1984. V roce 2007 se firma přejmenovala z Apple Computers Inc. pouze na Apple Inc., protože její portfolio již dávno netvoří pouze počítače, ale také rozsáhlé multimediální služby a produkty.

Z obchodního hlediska bylo rozhodnutí Jobse dát Macu pozici exkluzivity, jak se brzy ukázalo, chybné. Rostoucí trh osobních počítačů zahltil schopný obchodník Bill Gates se softwarem, který byl ve srovnání s Apple „předpotopní“ – operační systém DOS, později první verze Windows a první verze dnešních součástí Microsoft Office. Na rozdíl od Jobse ale Gates, který pochází ze zámožnějších kruhů a tak se brzy dostal do styku s „big businessem“, hledal obchodní alianci s jedním z tehdejších gigantů – IBM. V dobrém odhadu, že jinak by neměl na trhu šanci. A dobře věděl, že rozhodující je cena.

Produkty

 Macintosh

Macintosh je označení rodiny osobních počítačů. Jméno pochází od odrůdy jablka Macintosh, prvnímu z této řady ho dal Jef Raskin, který vedl vývojový tým. Uvedení Macintoshe na trh v lednu 1984 doprovázela slavná televizní reklama parafrázující román 1984 (firma IBM v ní figurovala jako velký bratr). Macintosh byl první počítač, který popularizoval grafické uživatelské rozhraní neboli GUI.

Jednou z předností byla a je snadná ovladatelnost, umožněná integrací software a hardware, a podřízení špičkové technologie tomuto cíli. Tomu ale občas stál v cestě jeden ze zakladatelů, Steve Jobs, který dává důraz na design, přičemž ale občas opomíná jiné, z hlediska uživatele důležité požadavky.

MacBook

MacBook je název výrobní řady přenosných počítačů. Původní iBook byl nahrazen první verzí MacBooku 16. května 2006. Zatímco iBooky používaly procesory PowerPC od firmy IBM, MacBook v sobě nese procesor značky Intel. První verze obsahovala chipset Intel 945GM, procesor Intel Core Duo a integrovanou grafickou kartu Intel GMA950. Později MacBook dostal novější procesory Intel Core 2 Duo, chipset Intel GM965 a grafické kartě Intel X3100. Nejnovější varianta používá integrovanou grafickou kartu a čipovou sadu nVidia GeForce 9400M.

MacBook Pro

MacBook Pro je notebook s procesorem Intel Core 2. Jeho předchůdcem byl PowerBook využívající procesor IBM PowerPC. Jde o dražší a výkonnější variantu MacBooku. Výkonnostní rozdíl mezi modely MacBook a MacBook Pro je především v grafické kartě, která je u MacBooku Pro dedikovaná, postavená na čipech nVidia nebo ATI a má vlastní RAM. Rozdíl byl dlouho i ve vzhledu – řada Pro má stříbrný hliníkový plášť, na který již ovšem přešla i řada MacBook.

MacBook Pro je vybaven podsvícením klávesnice, které se aktivuje automaticky při poklesu intenzity světla. Dále se liší ve výbavě a velikosti displejů. Zatímco MacBook má velikost 13,3", MacBook Pro se vyrábí ve velikostech 15" a 17". Procesory Intel jsou u tohoto počítače taktovány až do rychlosti 2,6 GHz. U řady Pro také naleznete slot na ExpressCard a port FireWire 800. Stejně jako další počítače Apple obsahující monitor má MacBook Pro vestavěnou kameru iSight, ta má u MacBooku Pro rozlišení 1,3 Mpix. Pro připojení k síti slouží Ethernet s rychlostí 1 Gbit/s a Wifi 802.11n draft, k bezdrátovému připojení periferií pak Bluetooth 2.0+EDR a k ovládání multimédií dálkové ovládání Apple Remote.

iMac

iMac je počítač označován jako „all in one“, v překladu „Vše v jednom“ – v tomto případě především monitor a počítač. Prvním modelem iMacu v roce 1998 zahájil Apple návrat mezi významné značky. iMac byl prvním produktem Applu s názvem uvozeným písmenem „i“. V případě iMacu bylo zkratkou pro Internet, na který se tento počítač zaměřoval.

iPod

iPod je multimediální přehrávač. Tento název se užívá pro celou rodinu přenosných MP3  přehrávačů od Apple. Název iPod také dlouho používal nejvyspělejší „klasický“ iPod, který dostal později přízvisko Classic. iPody mají jednoduché uživatelské rozhraní, které se ovládá pomocí dotykového kolečka (tzv. click wheel). Výjimkou je model iPod Touch, který se ovládá pomocí velkého dotykového displeje, podobně jako mobilní telefon iPhone.

iPhone

iPhone je produkt, který v sobě spojuje funkce mobilního telefonu s fotoaparátem, multimediálního přehrávače (iPod) a zařízení pro mobilní komunikaci s internetem. Ovládá se pomocí velkého dotykového displeje s virtuální klávesnicí.

Mac OS X

Mac OS X je operační systém pro počítače Macintosh. První Mac OS X v10.0 byla vydána 24. března 2001. Vznikl jako kombinace několika různých technologií. Základ systému se jmenuje Darwin a je složen z hybridního unixového Jádro XNU (anglicky XNU's Not Unix) spolu s množstvím BSD, GNU a dalších open source nástrojů. Nad jádrem je množina knihoven, služeb a technologií, které jsou přejaty většinou z NeXTSTEPu a předchozího operačního systému Mac OS.

Grafické uživatelské rozhraní se jmenuje Aqua a bylo vyvinuto společností Apple. Vzhled grafického rozhraní Aqua je často napodobován a je i inspirací pro ostatní operační systémy. Upravenou verzi Mac OS X pojmenovanou OS X využívá mobilní telefon Apple iPhone a multimediální kapesní přehrávač iPod Touch. Názvem OS X se ale často označuje i samotný systém Mac OS X.

Další produkty

  • Aperture
  • Apple TV
  • Final Cut Studio
  • HD Cinema Display
  • iLife
  • iPad
  • iWork
  • Logic Studio
  • MacBook Air
  • Mighty Mouse
  • Mobile Me
  • Remote Desktop
  • Time Capsule
  • Magic Mouse
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář