Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nokia N8 - jak si povede ??

14. 1. 2011

Nokia N8

nokia-n8-obr1.jpg

Nokia N8 je jedním z nejočekávanějších telefonů druhé poloviny roku 2010 nejen kvůli pozdržení začátku prodeje. Dalším důvodem je nekompromisní multimediální, organizační a datová výbava telefonu. Mezi hlavní lákadla patří bezesporu špičkový 12 Mpx fotoaparát s autofocusem, xenonovým bleskem a schopností nahrávání HD videa 720p se stereo zvukem a aktivní redukcí hluku.

Mezi další přednosti Nokie N8 patří kapacitní AMOLED displej s podporou multi-touch ovládání, navigace Ovi Mapy 3.0 s doživotní licencí na auto a pěší navigaci, dále hudební a video přehrávač s možností sledování videí na televizoru přes HDMI konektor či funkce USB on-the-go pro připojení externího USB disku přímo k telefonu.

 

Displej a ovládání: vše jedním dotykem

Nokia N8 přináší dotykový AMOLED displej s rozlišením 360 x 640 px, zobrazením 16 milionů barev a úhlopříčkou 3,5“. Čitelnost na slunci je díky použití AMOLED technologie znatelně lepší než u předchozích dotykových modelů výrobce. Další výhodou použití AMOLED displeje je nižší energetická náročnost, a tím pádem delší výdrž baterie. Dotyková technologie je kapacitní a telefon zvládá i multi-touch. Obrázky v galerii můžete jednoduše přibližovat či oddalovat dvěma prsty, stejně tak funguje zoomování stránek v internetovém prohlížeči.

Displej je opatřen speciálním krytem Gorilla glass, který zaručuje vyšší odolnost proti poškrábání. Po dvou týdnech testování jsme opravdu nezaregistrovali žádné mechanické poškození, takže speciální úprava zřejmě udělala své. Výrobce by mohl zapracovat už jen na jedné nepříjemnosti v podobě snadného uchycení otisků prstů na displeji. Na zhasnutém displeji je vidět každý dotek. Oproti konkurenci musím pochválit, že si v nastavení můžete nastavit staré dobré hodiny úsporného režimu, nově fungující jako spořič obrazovky. Bez jakéhokoliv stisknutí tlačítka tak máte stále na displeji velké hodiny a další informace ohledně nových událostí (zmeškané hovory, nové zprávy, apod.).

Baterie a výdrž: milé překvapení

Před testováním Nokie N8 jsem se velmi obával krátké výdrže baterie. Telefon mě však přesvědčil o opaku. S běžnou denní zátěží zahrnující přibližně odeslání 10 zpráv, uskutečnění hovorů o celkové délce kolem 10 minut, brouzdání na internetu přes Wi-Fi zhruba 15 minut, pořízení pár fotek a poslechu hudby přibližně půl hodiny, jsme se dostali s výdrží na 2 až 3 dny. Pokud bychom u telefonu zapnuli šetřící mód, dostali bychom se s výdrží ještě o několik možná i dní dále. Z oficiálních hodnot výrobce jsou zajímavé především údaje o maximální výdrži telefonu při sledování videa přes HDMI konektor (6 hodin), nahrávání HD videa (3 hod 20 min) a poslechu hudby (50 hodin). Co se týče dobíjení, lze použít jak klasický 2 mm port, tak i microUSB.

Prostředí telefonu: premiéra nového Symbianu

Nokia N8 je prvním telefonem s novou verzí operačního systému Symbian 3, díky kterému by se rád finský výrobce z funkční stránky dotáhl na konkurenční platformy jako je Android OS či iPhone OS. Nová verze Symbianu vychází graficky z předchozí verze Symbian 1 (S60 5th Edition), vylepšena však byla značná část funkcí (úvodní obrazovky s widgety, multitasking, atd.), ovládání (vše jedním dotykem, nikoliv jako dříve někdy jeden dotyk, někdy dva) či grafických přechodů.

Telefon je vybaven procesorem ARM Cortex A8 s taktem 680 MHz, operační pamětí 256 MB RAM, systémovou pamětí 512 MB ROM, 16 GB flash diskem a zajímavé je rozhodně také použití 3D grafického HW akcelerátoru. Nokia N8 nabízí pěkné a plynulé grafické přechody, rychlý multitasking i s malými náhledy aktuálně spuštěných aplikací či pohodlné ovládání ať už v podobě plynulého kinetického skrolování či funkce multi-touch pro zoomování. V porovnání s konkurencí už Nokia významně ztrácí jen v rychlosti reakcí při zapnutých grafických efektech. V nastavení si ale můžete grafické přechody a další efekty zcela vypnout a pracovat s telefonem bez jakéhokoliv zpomalení. Pro dokonalost ovládání a lepší pocit by tak už měla Nokia příště přijít raději rovnou s 1 GHz procesorem, jako je tomu tak u konkurence.

 

 

Obsah balení: štědrá nadílka

 

Výrobce přibalil k multimediální Nokii N8 vedle návodu, baterie a nabíječky také kvalitní stereo headset se špuntovými sluchátky, datový USB kabel, HDMI redukci (z malého HDMI na běžné HDMI) a USB redukci (z microUSB na běžné USB). Na některých trzích (ČR mezi ně nepatří) je dokonce s telefonem dodáván speciální stylus pro kapacitní displej. Paměťovou kartu v balení nenajdete, každý si ji musí případně dokoupit podle potřeby, což považuji za rozumné.

Jedinou výtku musím poslat směrem k dodávané nabíječce se starým 2 mm konektorem. Přední výrobci včetně Nokie se již dávno dohodli, že standardním konektorem bude microUSB. Nokia N8 jej sice nabízí a lze přes něj telefon dobíjet, důvod, proč je ale dodávána stále stará (nestandardní) nabíječka, mi uniká. Jsem osobně dost zvědavý, kdy Nokia začne konečně přibalovat nabíječky s jednotným microUSB konektorem.

 

 

Základní parametry – Nokia N8

Rozměry 114 x 59 x 12,9 mm
Hmotnost 135 g
Displej dotykový (kapacitní, multi-touch), AMOLED, rozlišení 360 x 640 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,5“
Procesor a paměť procesor 680 MHz
paměť 256 MB RAM, 512 MB ROM, 16 GB flash disk
+ paměťové karty microSD až 32GB
Operační systém Symbian 3
Firmware verze firmware 011.012 (z 18. září 2010)
Fotoaparát 12 Mpx (4000 x 3000 px), autofocus, Carl Zeiss optika, xenonový blesk
Obsah balení návod, baterie, nabíječka, stereo headset se špuntovými sluchátky, USB kabel, HDMI redukce, USB redukce
Cena a dostupnost 12 990 Kč, od listopadu 2010

 

                          Nokia N8 - design a konstrukce

 

              Nokia N8 - 12 Mpx fotoaparát a HD kamera

 

               Nokia N8 - prostředí nového Symbianu 3

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

need help writing an essay i93mgm

(GregoryphonS, 5. 4. 2023 4:12)


Valuable information. Cheers!
how can write essay https://essaywritingservicetop.com the value of college education essay https://essayssolution.com