Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze iPhonu 4

15. 1. 2011

 Apple iPhone 4

Od uvedení prvního modelu uplynulo už dostatek vody, aby Apple vypustil do světa ještě dvě getimg.php.jpgjeho reinkarnace. Zatím co však žádný z nich, včetně toho posledního s názvem 3GS, nebyl takovou revolucí, jakou představoval první iPhone, tentokrát bychom se mohli dočkat podstatně většího rozruchu. Apple totiž přepracoval uhlazený původní design, nabídl novou technologii displeje, vylepšený fotoaparát a obecně vypilovanější operační systém. Možná by to tentokrát opravdu mohlo vyjít.

 

Technické parametry:

Rozměry 115,2 x 58,6 x 9,3 mm
Hmotnost 137 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé, bílé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní, kapacitní, typu TFT LCD (IPS), rozlišení 640 x 960 px, 16 milionů barev, úhlopříčka 3,5", akcelerometr, gyroskop, senzor světla a blízkosti, ochrana proti poškrábání, multi-touch technologie
Paměť 16 / 32 GB vnitřní / 512 MB
Procesor 1 GHz Apple A4
Otevřený operační systém ano / iOS 4
Organizační funkce Organizér, grafický deník, světový čas, převodník jednotek, prohlížeč dokumentů a PDF, diktafon, budík, kalkulačka, kalendář, letadlový mód, poznámky, stopky, časovač, Push mail
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podporuje formáty MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC), přehrávač videa (podporuje formáty MP4/WMV/H.264/H.263), Youtube prohlížeč, TV out, editor obrázků a videa
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus (touch focus), inteligentní focení (automatické přizpůsobení kontrastu a vyvážení bílé dle zaostření)
nahrávání HD (720p) videa, 30 snímků/s
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, předinstalovaná aplikace Google Maps
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth 2.1 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 12), UMTS (až 384 kb/s), 3G, HSDPA (až 7,2 Mb/s), HSUPA (až 5,76 Mb/s), Wi-Fi (až 802,11 b/g/n)
Baterie a výdrž Li-Pol 1420 mAh
Doba hovoru: až 7 hodin (3G), pohotovostní režim: až 300 hodin (3G)
Cena a dostupnost 19 999 Kč s DPH (16 GB)
léto 2010

Pro koho je iPhone 4?

 

  • pro všechny, kdo si oblíbili iPhone
  • pro technoidy
  • pro milovníky multimédií
  • pro ty, co chtějí elegantní jednoduchost

 

Baterie a výdrž: více místa, více šťávy

Každý uživatel iPhonu se musel potýkat s pořádným žroutem energie, což většinou znamenalo denní nabíjení. Předchozí modely měly skutečně poměrně špatnou výdrž a na sliby Applu ohledně 40% navýšení výdrže jsme se dívali s nedůvěrou. Světe div se, Steve Jobs by však mohl mít pravdu.

Ačkoliv Li-Pol baterie s kapacitou slušných 1420 mAh nezní nijak pohádkově, v praxi předvádí nový iPhone obdivuhodné výsledky. Při tvrdé zátěži s využitím Wi-Fi, poslouchání hudby, brouzdání na internetu, voláním a psaním zpráv vám za jeden pracovní den spadne kapacita baterie cirka o 50%. Stačí si vzpomenout na předchůdce, které jsme museli nabíjet denně. Člověk si ale musí uvědomit, že podobného využité dosáhne zřídka-kdy. To znamená, že se vám iPhone 4 úplně vypne k večeru druhého dne, což je vzhledem k jeho rozměrům výrazný krok k lepšímu. Za všechno může nový procesor A4, na který může být Apple pyšný. Ten totiž zvládá udržet čerpání energie na minimu dokonce při velmi akčním využití multitaskingu a neustálém přepínání aplikací. Zde tedy iPhone 4 nemůžeme jinak, než pochválit.
  

Zvuk a kvalita reprodukce: kdo by nechtěl v telefonu iPod

Ať do iPhonu nasypete sebevíc aplikací, má se jednat především o telefon (jak slibuje sám název), ze kterého si kvalitně zavoláte. Apple do přístroje implementoval druhý mikrofon, sloužící k eliminaci okolního hluku, což se podepsalo na kvalitě hovoru. Druhou stranu bylo slyšet velmi čistě a dostatečně hlasitě, nezávisle na tom, zda jsem hovor přijal na rušném náměsí či v tichém pokoji. Také druhá strana si díky druhému mikrofonu z vaší strany nestěžovala na žádné výpadky a iPhone 4 tak jako telefon obstál na výbornou. Zvláštní pozornost jsem věnoval levému dolním rohu ocelového lemu telefonu, kde se dle informací nachází anténa a zkoušel ji ucpat, co to dalo. Síla signálu se však nikdy nesnížila o více jak jednu čárku, což je ale dle všeho zásluhou nejnovější verze operačního systému, která problém softwarově maskuje. Problém tedy stále přetrvává a my čekáme, co s tím Apple v blízké budoucnosti udělá.

 

Když příjde řeč na integrované repráčky, stačí si jen uvědomit, že užíváme přístroj od Applu, který na trh uvádí jedny z nejkvalitnějších hudebních přehrávačů vůbec. To se samozřejmě podepisuje nejen na softwaru, jenž přístroj obsahuje, ale především na kvalitě reprodukce, která je výborná. Sice nenabízí tolik hluboké basy, čistota projevu je ale skvělá a basy se dají korigovat jednoduše tím, že si do iPhonu připojíte příslušenství.

 

 

Fotoaparát: konečně změna

Zabrousíme-li trochu do historie a budeme se snažít najít oblast, ve které iPhone vždycky lehce kulhal, rozhodně to bude kvalita fotoaparátu. iPhone 3G nabídl 2 Mpx bez blesku, což bylo v dané cenové kategorii téměř k smíchu. Následovník 3GS přišel s nepříliš kvalitní optikou a čipem s rozlišením 3,2 Mpx v době, kdy si svět zvykal na první mobil s 12 MPx rozlišením. Opět, iPhone byl poněkud pozadu. To by se díkybohu tentokrát nemělo stát. Apple se totiž rozhodl změnit názor a nová generace iPhonu se tak honosí 5 Mpx fotoaparátem s LED diodou a možností natáčet HD video. Konečně se tak jakž takž vyrovnáná konkurenci, která je ale mnohde už dále.

Drasticky se navíc zlepšila kvalita senzoru a umění přístroje využít snad všech světelných podmínek, díky čemuž se iPhone 4 nemusí stydět ani v konkurenci dnešních špiček, mezi které patří například HTC Desire, HTC Legend, SE Xperia X10 či Samsung Galaxy S. Navíc nabízí uživatelům tzv. inteligentní focení, které vynahrazuje naprosto nulovou možnost nastavení. To nejspíše byl a zůstane největší nedostatek fotoaparátu iPhonu. Neupravíte si na něm nic, žádné nastavení saturace, makro režim, vyvážení bílé, kontrastu či výběr rozlišení není přítomno, což v mnoha situacích nepotěší. I menší změnou se totiž dá dosáhnout velkých rozdílů ve výsledné kvalitě. Brečet nad rozlitým mlékem ale nemá smysl. A v čem spočívá ono inteligentní focení?

Funkci Touch Focus známe již z mnoha současných přístrojů. Po stisku displeje čočka zaostří na to místo, které jste právě označili prstem. iPhone 4 jde však ještě dál. Po stisku určitého místa na něj optika nejen zaostří, nýbrž také automaticky upraví kontrast a vyváží bílou barvu na celé fotce. To dovoluje fotit skvělě vyvážené fotografie téměř v jakýchkoliv světelných podmínkách, což můžete vidět na fotografiích slunečného nebe. Na první fotografii zaostřil iPhone na oblaka, na druhé pak přímo na slunce. V noci pomáhá nově integrovaná LED dioda, která dostatečně osvětlí přilehlý prostor. V interiérech se jedná o pomocníka k nezaplacení, díky diodě totiž lépe vyniknout detaily okolí, což opět půjde nejlépe vidět na fotografiích tmavé chodby. První fotka byla vyfocena bez pomoci LED diody, druhá pak s ní. Exteriéry jsou na tom podstatně hůře. Opravdu tmavá místa trpí jasně viditelným šumem, navíc nejsou tak dobře vidět jednotlivé detaily, což celou fotografii lehce rozmazává. Obecně lze ale kvalitu fotek považovat za dobrou, především co se podání barev týče. Fotografie sice zlobí lehčím šumem a občas špatně nastavenou expozicí, ve výsledku jsou však fotky realistické a živé.

 

Video: staňte se filmovým producentem

Natáčení HD videa v současné době není nic nového pod sluncem. Skvěle to předvádí například Samsung i8910 HD, Sony Ericsson Vivaz či Samsung Wave. iPhone však nehodlá konkurovat kvalitou, nýbrž nabízenými možnostmi. Kromě natáčení totiž přímo v přístroji video i jednoduše zeditujete a nahrajete na Youtube, Facebook či další sítě, což dělá z nové generace iPhonu ultimátní multimediální nástroj.

V samotném rozhraní videokamery opět nenalezneme nic zvláštního a možností si zapnout přisvětlovací diodu veškeré nastavení končí. I přes zapnutou diodu se však v dostatečně tmavých interiérech dokáže objevit šum, naopak snímky za vteřinu se drží stabilně a nijak výrazně nekolísají. Venku si kamera vede výrazně lépe, i když ji nemá cenu srovnávat se samostatnými HD kamerami. Ostatně více než tisíc slov řeknou videa ve článku, jež předvedou jak denní, tak noční zkoumání okolí. Vynechat nemůžeme ani menší kompilaci.

Apple je však znám i svou precizností, co se aplikací týče. Již teď si přes AppStore můžete stáhnout tisíce různých aplikací pro úpravu a editaci nejen fotografií, ale i videí. Tím nejmarkantnějším přídavkem se jeví nový prográmek iMovie, který si můžete pořídit za necelé 4 EURa. Ten se totiž nezastavuje u klasického stříhání videa. V něm si může uživatel vytvořit kompletní projekty, do kterých přidá videa, fotografie, hudbu, popisky, vše slepí dohromady a nakonec z toho vytvoří videodeníček, který skvěle doplní povídání o tom, jak je v Itálii hezky. Prozatím jsou nabízené utilitky dost omezené, v brzké době bychom se ale mohli dočkat podstatně vypiplanější aplikace. Již teď ale musíme složit Applu poklonu. Alespoň za tu snahu.

 

Multimédia a zábava: iPod a konzole v jednom balení

Ať se konkurence snaží sebevíc, zatím se na trhu neobjevil natolik intuitivní přístup k zábavě, jaký nabízí iPhone. Začneme ale pěkně popořadě. iPhone se může pochlubit hudebním dědictvím společnosti Apple, jejíž iPody jsou nejrozšířenější přehrávače na světě. A je to znát. iPhone 4 nabízí klasické prostředí iPodu známé ze všech předchozích modelů. Žádné inovace bychom ani nečekali. Proč vylepšovat to, co je skvělé už v základu? Co se skokově změnilo je rychlost, se kterou iPod na vaše doteky reaguje. Oblíbený režim CoverFlow je nyní zase o něco rychlejší, což z něj dělá nejen bonbónek pro oko, ale konečně i praktickou možnost jej použít. Jinak je tu vše při starém, a to včetně chybějícího FM rádia. Hudební složka iPodu je rozdělena na seznamy, umělce, skladby, alba a rozdělení dle skladatelů a žánrů. Při přehrávané skladbě se na displeji objeví kromě obrázku alba veškeré potřebné ovládání včetně oblíbené funkce Genius, jež vám z vašich alb nabídne skladby, žánrově nejlépe sedící právě přehrávané. Chcete změnit písničku? Stačí kliknout na album a to se přetočí na obsah skladeb. Jednoduché a geniální.

 

plus Plusy

 

  • inovovaný design
  • kvalitní konstrukce
  • nádherný revoluční displej
  • multi-tasking
  • konečně kvalitní fotoaparát
  • iOS 4
  • hraní a gyroskop
  • vylepšené uživatelské prostředí

minus Mínusy

 

  • velmi omezené přizpůsobení systému
  • žádná integrace sociálních sítí
  • možné problémy se signálem
  • nepodporuje Flash
  • nulové možnosti nastavení fotoaparátu
  • chybí FM rádio
  • omezený multi-tasking
  • vysoká cena

 

                Apple iPhone 4 - obrázky, video a fotoaparát

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář