Jdi na obsah Jdi na menu
 


HTC Desire

21. 1. 2011

HTC Desire

HTC Desire vychází z mobilního telefonu Google Nexus One. Diponuje téžhtc_desire_02.jpg dotykovým (kapacitním) AMOLED displejem s vysokým rozlišením WVGA (480 x 800 px), 16 miliony barev, úhlopříčkou 3,7″ a operačním systémem Android verze 2.1. Navrch však přidává inovované prostředí HTC Sense, větší hodnotu paměti RAM či optický joystick a mechanické klávesy pod displejem.

 
Krátké postřehy z testování HTC Desire:
Co se nám líbilo: prvotřídní pevná konstrukce telefonu, operační systém Android s aktualizacemi na nejnovější verze, plná datová konektivita, 3,5 mm konektor Jack, svižný chod systému, 576 MB RAM, mapy s digitálním kompasem, Android Market s aplikacemi zdarma, OLED displej s rozlišením WVGA
Co se nám nelíbilo: nízká výdrž, občas kolabující aplikace zpráv

Obsah balení
Příjemně vyhlížející krabička, ze které vysuneme vnitřní díl, ukrývá telefon, baterii, USB kabel s nabíječkou, pecková sluchátka s 3,5 mm konektorem Jack a pěnovými polstry, klip na uchycení sluchátek na oděv a referenční příručku se záručním listem. Zapomenout bychom neměli ani na 4GB paměťovou kartu, která je instalována v telefonu.
 
Vzhled a konstrukce: pevnost, lícování a hliník
HTC Desire je modelový „dubler“ Google Nexusu One, z něhož si bere hlavní přednosti. Mezi ty můžeme zařadit konstrukci, která je opravdu výtečná, pevná, nevrzající ani při pomačkání na zadní kryt. Displej je obehnán hliníkovým dílem, k němuž lícuje zadní plastový díl. Přístroj není rozhodně miniaturní, jeho rozměry 119 x 60 x 11,9 mm a hmotnost 135 gramů hovoří za vše. Majitele jistě nepotěší, že na telefonu permanentně zanechá své otisky, a to především na displeji.
Nad displejem je umístěna signalizační dioda, která upozorní na zmeškané hovory, příchozí SMS či nabíjení telefonu. Je zde i reproduktor, který částečně zastane externí reproduktory, nicméně na delší hudební produkci se nehodí a v černém pásmu nad displejem se schovává i světelný senzor, který upravuje hodnotu jasu dle okolních podmínek. Pod displejem mají své místo čtyři tlačítka – domů, menu, zpět, vyhledávání. Nenechte se zmást, jedno z nich plní funkci dvojitého tlačítka bez prořízlé mezery. Optický joystick je posledním ovládacím prvkem, s nímž se lze přesouvat do stran v menu a zároveň potvrzovat volbu. Hovorová tlačítka u telefonu nenalezneme, nahrazují je virtuální přímo na displeji telefonu.
Pravý bok telefonu je na funkční prvky skoupí, chybí zde citelně alespoň tlačítko fotoaparátu. Spodní hrana obsahuje microUSB port a zabudovaný mikrofon. Levý bok nese dvojici tlačítek pro úpravu hlasitosti, s nimiž se upravují systémové zvuky i telefonní hovory. Horní hrana toho tradičně nabízí nejvíce, 3,5 mm konektor Jack pro připojení libovolných sluchátek a tlačítko Power pro zapnutí/vypnutí telefonu.
Zadní strana telefonu upoutá lehounce vystouplým objektivem fotoaparátu a LED diodou. Neschází ani systémový reproduktor. Zatímco u Googlu Nexus One je zadní kryt vyřešen v podobě vrstvičky teflonu, po níž prsty nekloužou, u modelu HTC Desire takovou výsadu nenajdeme. Kryt je plastový. Slot na SIM kartu i microSD kartu hledejte pod ním.
 
Displej a ovládání: vystihne slovo WOW
HTC Desire má excelentní displej, který prostě musíte vyzkoušet. Jedná se o OLED displej s úhlopříčkou 3,7“, na němž je rozprostřeno WVGA (480 x 800 px) rozlišení. Displej zvládá 16 milionů barev. Podání barev a celkový kontrast, to jsou přednosti displeje. Chtěl bych podotknout, že čitelnost na přímém slunci je při vysoké úrovni nastaveného jasu dobrá, nicméně mnohdy nedostačující. Hodnotu jasu může regulovat senzor nad displejem, případně sám uživatel. Displej podporuje také Multi-touch, takže si lze přibližovat či oddalovat fotografie dvěma prsty, stejný princip je možný v Google mapách a webovém prohlížeči.
 
Baterie a výdrž: šetřit, šetřit, šetřit
S výdrží baterie být spokojen nemohu. Při běžném denním využívání jsem byl vždy hned druhý den odkázán na připojení telefonu k nabíječce, jinak by mi zkolaboval z nedostatku energie. Hlavním nešetrným spotřebitelem baterie je Wi-Fi, GPS a velký displej, který při větší hodnotě jasu nezná meze. Li-Ion baterie má kapacitu 1400 mAh a výrobce k ní udává hodnoty – 340 hod. v pohotovostním režimu, 400 minut hovorů. K těmto hodnotám se běžný uživatel přiblíží snad jen odložením telefonu a nevyužívání ho. Pokud se s telefonem chystáte někam na víkend, tak si nabíječku každopádně nezapomeňte. Využijete-li GPS navigaci a Wi-Fi, pak zcela jistě budete dobíjet po prvním dni.
 
Prostředí telefonu: Android s HTC Sense
HTC Desire disponuje operačním systémem Android 2.1 Eclair (update1), nicméně od srpna je k dispozici aktualizace na Android 2.2 Froyo (psali jsme ve článku HTC Desire – Android 2.2 Froyo – aktualizujte i vy). Další dílčí hodnoty systému pro jistotu také uvádíme (verze základního pásma – 32.36.00.28U_4.06.00.02_2, verze jádra – 2.6.29-0cb9f166, číslo sestavení – 1.21.405.2 CL174215 release-keys, číslo software – 1.21.405.2, verze prohlížeče – WebKit 3.1).
Prostředí Androidu je obohaceno o uživatelské rozhraní HTC Sense. To nabízí celkem sedm záložek na hlavní obrazovce, mezi kterými se přepíná posunem prstu po displeji v horizontálním směru. Každá z obrazovek má dostatek místa pro různé widgety a zástupce programů, ve výběru jich je dostatek, další seženete přímo na Android Marketu. Manuálně nastavit můžete i tapetu na pozadí, např. u Vodafonu 845 byla jedna z nich animovaná ve formě jezírka s vodou. Takových je možno z Android Marketu stáhnout hned několik.
Stavová lišta na horním okraji displeje zároveň funguje jako úschovna pro oznámení událostí. Jejím přetažením směrem dolů získáte přehled o posledně vykonaných operacích, o dostupnosti sítě GSM, ale také o příchozích zprávách, hovorech, emailech, atd. Vymazání této historie je skrze tlačítko Vymazat, i když jeho umístění vedle názvu operátora může být trochu matoucí.
Opravdu svižný chod celého systému obstarává procesor Qualcomm Snapdragon QSD8250 s taktem 1 GHz. Po dobu testování jsem se nesetkal ani s jedním případem, kdy by telefon nějakým způsobem zamrzal, zpomaloval či jiným způsobem kolaboval v závislosti na vytížení procesoru. Hodnota RAM paměti je příkladná – 576 MB, paměť ROM se zastavila na 512 MB, přičemž pro uživatele telefonu je vyčleněno zhruba 140 MB, se kterými musí vystačit s instalovanými aplikacemi z Android Marketu. Ukládání na paměťovou kartu je totiž možné až od verze Androidu 2.2. Pokud tedy telefon aktualizujete na verzi 2.2, získáte hodnotu paměti pro aplikace až do výše vložené paměťové karty, což může být 32GB.
 
Telefonování a zprávy
Kapacita telefonního seznamu a zpráv je prakticky neomezená, řídí se volným místem v telefonu. Pokud nejste zastižen, telefon může odeslat SMS zprávu v definovaném tvaru, stejně jako ukládá každé neznámé číslo na kartu Lidé, odkud může uživatel kdykoliv číslo pouze pojmenovat. U kontaktu mi telefon nedovolí přidat příliš informací, pouze jméno, číslo a fotografii, další údaje už ne. Ještě je možné nastavit libovolné vyzvánění a odesílat tento kontakt do hlasové schránky, pokud by mi volal.
Zprávy jsou řazeny přehledně dle čísla odesílatele a tvoří ucelené diskuze. Urychlí to zejména procházení a také odstraňování nežádoucích zpráv. Potřebným článkem u telefonu s OS Android je Gmail. Každý uživatel by jej měl mít zřízen, jinak telefon nevyužije úplně na plno. Emailové zprávy s přílohami nejsou problémem. Telefon bezproblémově zvládá soubory Office i PDF. Za celou dobu testování telefonu jsem narazil na jediný problém u zpráv, a to byla nefunkčnost procesu com.android.mms. Pokaždé byl proces ukončen a nebylo možné se dostat do zpráv. Nepomohl ani restart telefonu.
 
GPS a navigace: Google mapy s digitálním kompasem
HTC Desire nedisponuje plnohodnotným navigačním softwarem (turn-by-turn) s hlasovými povely, je zde pouze bezplatná aplikace Google Mapy 4.1.0, která stahuje mapy online, a je tedy nutné neustálé připojení k internetu, a zvládne pouze zobrazit aktuální pozici na mapě + trasu z místa A do místa B. Bezplatná aplikace Google Maps Navigation, která umí právě zmíněné výtky klasických Google map, se do Čech zatím nedostala, funguje celosvětově v několika státech. S jejím rozšířením se do budoucna nicméně počítá. Za plnohodnotnou navigaci Sygic, iGo, Wayfinder a mnohé další, si musíte bohužel zaplatit. Naše redakce vám od 2.8. – 14.8.2010 nabízí soutěž o dvě doživotní licence pro navigaci Sygic.
V mapách jistě využijete digitální kompas, s nímž se můžete jednoduše procházet ulicemi a např. při zapnutém Street view být natočeni podle světové strany. Android market nabízí řadu dalších aplikací přímo od Googlu, které kompas dokážou využít, pátrejte. Nechybí ani funkce Latitude, díky které můžete sledovat své přátele. Další funkce mohou být v mapách dodatečně povoleny – jedná se o tzv. Laboratoř Google, v nichž je např. měřítko map či určení vzdálenosti.
 
Fotoaparát: přilepší si Androidem 2.2
Telefon nedisponuje samostatným tlačítkem fotoaparátu na boku přístroje, pro jeho spuštění je potřeba najít příslušnou ikonku v menu či na pohotovostní obrazovce. Spuštění je okamžité, žádná zbytečná prodleva. Stejné je to i při pořízení fotografie, fotoaparát sám zaostří určený záběr na střed (případně na pozici, kterou uživatel určí dotykem na displeji) a ihned vyfotí. Fotit lze pouze středovým funkčním tlačítkem.
V nastavení, které vyvoláte úchytem na levém boku displeje, je možno definovat expozici, vlastnosti fotografie (kontrast, sytost, ostrost), velikost (v Mpx), efekt (žádný, stupeň šedi, sépiová, negativ, solarizace, pasterizace, akvamarínová), rozlišení fotografie, ISO (rozsah 100-800), samospoušť, geotagging, detekci obličeje a mnoho dalších dílčích úprav. Chybí mi zde např. stabilizátor obrazu a redukce červených očí. U podobně vyspělých mobilních fotoaparátů si ostatní výrobci takové funkce nenechávají pro sebe, ale poskytují je uživatelům.
Video má rozlišení max. WVGA (800 x 480 px) a formát výstupu MPEG4. Délka záznamu může být omezena časově nebo velikostí v MB. To se občas hodí. Také při nahrávání videozáznamu detekuje fotoaparát obličej a může být vypnuto pořizování zvuku. Součástí obrazovky fotoaparátu je i vstup do galerie snímků, v níž lze fotografie jednoduše třídit, mazat a sdílet na Facebook a Flickr. S aktualizací na OS Android 2.2 získáte posun v max. rozlišení nahrávaného videa až na HD 720p (1080 x 720 px).
 
Organizační a datové funkce, zábava
Organizačních funkcí u tohoto Android telefonu příliš nenajdeme, to ovšem během chvíle vylepší Android Market, kde jsou ke stažení desítky, stovky či tisíce aplikací pro správu času. V telefonu nalezneme v základu kalendář, opakovaný budík a kalkulačku (po překlopení na šířku displeje se přepne na vědeckou kalkulačku), kancelářskou sadu pro prohlížení souborů Word, Excel a PDF včetně nejnovějších formátů docx a xlsx. Dokumenty můžete editovat (text, zarovnání, písmo a mnoho dalšího), ale bez aktivace neuložíte jediný editovaný soubor. V telefonu dále nechybí diktafon a poznámky. Své místo v menu si drží i klient Facebook a YouTube.
FM rádio s RDS se spouští až po připojení sluchátek do 3,5 mm konektoru Jack, ta totiž fungují jako anténa. První spuštění obnáší automatické vyhledání stanic, které mohou být uloženy do pozic v seznamu. Hudební produkce může být spuštěna i do reproduktoru, který kvalitou zrovna neoplývá, takže bych toto řešení volil jen v situacích, kdy rádio chtě nechtě musí poslouchat více lidí a není po ruce připojitelný reprák.
HTC Desire je skvěle připraven z pohledu datové výbavy. Přenosy GPRS a EDGE doplňuje rychlejší 3G včetně nadstaveb HSDPA (download až 7,2 Mb/s) a HSUPA (upload až 2 Mb/s). Mezi bezdrátovými přenosy dat nechybí Wi-Fi, které nabízí dvojici standardů b/g. Bezdrátové Wi-Fi je pro připojení na internet dnes už skoro povinností, Wi-Fi sítě naleznete téměř všude. Brouzdání na webových stránkách lze uskutečnit prohlížečem Safari Mobile 4.0, případně doinstalovat Operu Mobile či Fennec. Z výčtu konektivity ještě jmenujme Bluetooth verze 2.1 a USB rozhraní.
 
Zhodnocení telefonu HTC Desire
Po pár dnech užívání telefonu HTC Desire máme jasno, rozhodně se vyplatí si jej pořídit. Výrobce integroval ty nejnovější technologické trendy v čele s obří pamětí RAM 576 MB, výtečný 3,7″ OLED displejem s jemným rozlišením WVGA, kompletní datovou podporou a operačním systémem Android 2.1 s možností aktualizace na verzi 2.2 a případně výše. Právě tato podpora aktualizací je z hlediska uživatele jedním nejdůležitějších faktorů, které hrají roli při úvaze o koupi. Několik dílčích úprav oproti dvojčeti Google Nexus One vítáme, i když např. lehce teflonem potažená záda telefonu nám u HTC Desire chybí. Pokud tedy uvažujete o mobilním telefonu s OS Android a HTC Desire je na seznamu, pak po něm směle sáhněte. Podobně vybaveným telefonem je Samsung i9000 Galaxy S, který jsme rovněž recenzovali – Samsung i9000 Galaxy S – recenze multimediální vesmírné lodi.
 
 3,7“ kapacitní dotykový displej  nižší výdrž
 Android OS + HTC Sense  
 1 GHz procesor  
 multimediální výbava  
 data HSPA, Wi-Fi, Bluetooth
 
Základní parametry – HTC Desire

Rozměry
119 x 60 x 11,9 mm
Hmotnost
135 g
Displej
dotykový, multi-touch, AMOLED, rozlišení WVGA (480 x 800 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,7“
Procesor a paměť
1 GHz procesor
576 MB RAM, 512 MB ROM + paměťové karty microSD až 16GB
Operační systém
Android OS (verze 2.1) s aktualizací na verzi 2.2 + nadstavba HTC Sense
Fotoaparát
5 Mpx (2595 x 1952 px), autofocus, 1x LED dioda, rozpoznání obličeje
nahrávání WVGA a HD videa (1280 x 720 px) (po aktualizaci na Android 2.2)
Obsah balení
návod, baterie, nabíječka, datový USB kabel, stereo headset s peckovými sluchátky, 4GB microSD karta
Cena a dostupnost
11 500 Kč, od května 2010

 
 
 

HTC Desire - design a konstrukce

 

HTC Desire - prostředí Sense UI

 

HTC Desire - hudební přehrávač

 

HTC Desire - zprávy a kontakty

 

HTC Desire - fotoaparát

 


HTC Desire - internetový prohlížeč

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář