Jdi na obsah Jdi na menu
 


Android - Sony Ericsson Xperia X10

21. 1. 2011

Sony Ericsson Xperia X10

Sony Ericsson Xperia X10 a Sony Ericsson Vivaz – to jsou telefony, na sony-ericsson-xperia-x10-1.jpgkterých dnes stojí budoucnost švédsko-japonského výrobce. Oba modely pomohly společnosti společně s mnoha dalšími opatřeními v prvním čtvrtletí roku 2010 vystoupit z černých čísel. Bude rozhodně zajímavé sledovat, zdali pomohou Sony Ericssonu i v následujících několika měsících.

 

 
Krátké postřehy z testování Sony Ericssonu Xperia X10:
Co se nám líbilo: velký a citlivý dotykový displej, 3,5 mm Jack, použitelná GPS, fotoaparát s detekcí úsměvu, rozpoznání obličejů na fotkách a přidání jmen, plno bezplatných her a aplikací na Android Marketu
Co se nám nelíbilo: dodávaná obyčejná pecková sluchátka, občas pomalejší reakce u Timescape, chybí ekvalizér

Obsah balení: méně bývá více
Výrobce toho k modelu X10 přibalil opravdu hodně. Klasicky najdeme v balení spolu s telefonem baterii a nabíječku, dále pak datový USB kabel či paměťovou kartu microSD 8 GB. Stereo headset je pouze obyčejný s peckovými sluchátky. Škoda. Leckdo by určitě uvítal spíše kvalitní špuntový headset, který k Sony Ericssonu už od nepaměti neodmyslitelně patří. Další výtku mám k množství uživatelských příruček v různých jazycích. Sony Ericsson se sice již u některých modelů snaží klást důraz na ekologii a návod dává přímo do telefonu, ale u modelu X10 se to rozhodně říci nedá. Zbytečné je podle mě i ochranné pouzdro.
 
Vzhled a konstrukce: líbivý velikán
Sony Ericsson Xperia X10 mě ihned po vybalení z krabice překvapil svými rozměry. Nečekal jsem, že by mohl být telefon až tak veliký. Pravda, obří 4“ displej už sám o sobě předurčuje větší rozměry samotného přístroje. Soudě podle oficiálních fotek jsem se však milně domníval, že telefon bude menší a padne tak akorát do ruky. Není tomu tak a nezbývá než ženám a lidem s menší dlaní a prsty doporučit spíše nějaký jiný model. Třeba právě zmenšenou verzi Sony Ericssonu Xperia X10 Mini.
Výrobce u Xperie X10 udává rozměry 119 x 63 x 13 milimetrů a hmotnost 135 gramů. Telefon se tedy skutečně řadí k těm větším na trhu. V prodeji je ve dvou provedeních – černém a bílém. Námi testované bílé provedení působilo opravdu luxusně, i když výrobce použil pouze obyčejné plasty. Někdo to může mít Sony Ericssonu za zlé, ale otázkou je, zdali by uživatel společně s kovem uvítal ještě i o nějakých pár desítek gramů těžší přístroj. Samotné konstrukční zpracování je precizní. Plasty na sebe dokonale lícují. Zde nemám žádnou výtku.
Na přední straně zaujme obří 4“ dotykový displej. Nad ním je kamerka pro videohovory, čidlo vzdálenosti (které vypne podsvícení displeje během hovoru, abyste si omylem svým uchem neukončili hovor), světelné čidlo pro automatickou regulaci jasu displeje a reproduktor. Pod displejem najdeme trojici mechanických kláves: volby, menu a zpět. Po delším přidržení prostřední klávesy se objeví naposledy spuštěné aplikace. Pro tradiční multitasking si však musíte nejprve stáhnout nějakou aplikaci z Android Marketu.
 
Displej a ovládání: rychle, pěkně, jednoduše
Xperia X10 je výsostně vybavena v oblasti displeje a ovládání. Displej je dotykový, typu TFT, nabízí rozlišení WVGA (480 x 854 px), 65 tisíc barev a to vše na obří úhlopříčce 4“. Díky kapacitní technologii je pak krása ovládat telefon pouze prsty. S běžným stylusem si neškrtnete, pouze byste si museli přikoupit speciální displej pro kapacitní displeje. U Sony Ericssonu Xperia X10 je to však zcela nepotřebné.
  
Baterie a výdrž: 2 až 3 dny
Výrobce vybavil telefon baterií Li-Ion 1500 mAh. V našem redakčním testu nám mobil vydržel s běžnou zátěží zhruba 2 až 3 dny. Pokud telefon budete šetřit a vystačíte si jen s voláním, psaním zpráv a opravdu jen příležitostním využitím jiných funkcí, tak vám může telefon vydržet i téměř celý týden. Sony Ericsson Xperia X10 si ale žádá mnohem větší zátěž, v tom případě tedy počítejte i s výdrží max. 2 dny.
 
Hardware a prostředí telefonu: to nej
Sony Ericsson Xperia X10 je první telefon švédsko-japonského výrobce s operačním systémem Android OS. A výrobce hned první model vybavil nadmíru výsostně! Systém je sice zatím ve starší verzi Android OS 1.6, což způsobuje občasné pomalejší reakce telefonu, ale do konce roku 2010 se má objevit celkový update na verzi Android OS 2.1. Kromě odstranění menších problémů s rychlostí reakcí bude telefon schopný nahrávat videa ve vyšší kvalitě HD (720p), přibude podpora DLNA a vylepšena bude i obrazovka Timescape.
Android OS je podporován svižným procesorem Qualcomm QSD8250 Snapdragon 1 GHz, avšak výkon není zcela ideální. Občas se telefon opozdí. Naštěstí to není tak nepříjemné. Údajně za to může samotný systém verze 1.6, který na takto výkonný procesor není stavěný. Současní majitelé Xperie X10 si tak budou muset na výkon odpovídající svižnému 1 GHz procesoru počkat do konce letošního roku.
 
Telefonování a zprávy: jednoduše
Sony Ericsson Xperia X10 nabízí operační systém Android OS a od toho se také odvíjí vlastnosti a funkce telefonu v oblasti telefonování a zpráv. Pro ukládání kontaktů i SMS a MMS zpráv je k dispozici volná vnitřní paměť přístroje. V telefonním seznamu lze ke každému kontaktu přidat kromě čísla i obrázek, speciální melodii vyzvánění či další podrobnosti. Vyzváněcí tón však můžete vybírat pouze z defaultní nabídky telefonu.
Co se týče zpráv, tak můžeme být o poznání spokojenější. Pro psaní textu využijeme klasickou klávesnici v režimu na výšku a v případě překlopení displeje na šířku můžeme psát na plnohodnotné a velmi pohodlné QWERTY klávesnici. K dispozici je i prediktivní slovník, který nabízí hned několik nejčastějších slov. Po přidání přílohy se zpráva automaticky převede na MMS zprávu.
 
Zábava: hudba, video, hry, Android Market
Telefon má připravenou vnitřní flash paměť o velikosti 1 GB, kterou můžete rozšířit paměťovými kartami microSD (TransFlash) až o 16 GB. Veškeré multimediální soubory se nacházejí v nabídce Mediascape a jsou v základu rozděleny na hudbu, video a fotografie.
Hudební přehrávač podporuje velké množství dnes používaných audio formátů jako je MP3. Skladby jsou rozděleny do sekcí: naposledy přehrávané, naposledy přidané, oblíbené, interpreti, alba, skladby, žánry a nechybí ani seznamy skladeb, kanály podest a audio knihy. Pokud je k dispozici, tak se zobrazuje během přehrávání obrázek alba.
V nastavení nechybí například opakování, náhodné přehrávání. Velmi mi však scházel ekvalizér, který by u takto špičkového multimediálního telefonu rozhodně neměl chybět. O tom, že se nejedná čistě o hudební telefon, také napovídá absence stereo reproduktorů či dodávaná pouze obyčejná pecková sluchátka namísto kvalitních špuntových sluchátek. Naštěstí alespoň nechybí 3,5 mm konektor Jack, takže není problém si připojit jakákoliv jiná sluchátka.
Díky obřímu 4“ displeji má Sony Ericsson Xperia X10 mnohá zajímavá využití. Skvělé je například sledování videí, GPS navigace či hraní her. Videa můžete sledovat například z YouTube přímo přes integrovanou aplikaci. Pro navigování poslouží aplikace Google Maps či přímo navigace Wisepilot, která se objevila již u několika předchozích modelů Sony Ericsson. Pro bezplatné stažení mnoha her, aplikací a dalšího obsahu do telefonu stačí navštívit Android Market. Mezi nejzajímavější aplikace a hry patří například: Gesture Search, PapiJump, Metal Detector či Paper Toss.
 
Fotoaparát: úžasných 8 mega
Sony Ericsson Xperia X10 je multimediální telefon se vším všudy. Také v oblasti fotoaparátu vyniká a mezi telefony se systémem Android jde o absolutní špičku současné nabídky. Fotoaparát disponuje vysokým rozlišením 8,1 Mpx (3264 x 2448 px) a nechybí autofocus, přisvětlovací LED blesk, digitální zoom či pozoruhodná funkce detekce úsměvu. Stačí objektivem zaměřit něčí tvář, počkat, než telefon tvář nalezne a označí žlutým rámečkem a posléze vyfotí, jakmile zaznamená úsměv. Na podobném principu funguje i rozpoznávání obličejů na všech fotografiích v telefonu. Pokud k některému obličeji přidáte jméno, telefon toto jméno přidá automaticky i k dalším fotografiím, na kterých najde danou osobu. Skvěle!
 
Organizační a datové funkce: vše na Android Marketu
Sony Ericsson Xperia X10 toho po stránce organizační v základu příliš mnoho nenabízí: kalendář, budík, kalkulačka, úkoly a prohlížeč Office dokumentů (Word, Excel). Chybí například stopky, časovač či diktafon, ale tyto a i další aplikace si můžete stáhnout na Android Marketu. To je nesmírná výhoda oproti jiným telefonům výrobce.
K dispozici je také vynikající internetový prohlížeč Safari. Při připojení na Internet slouží datové funkce: GPRS, EDGE, 3G, HSDPA (10,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s) a oblíbené Wi-Fi. Nezapomnělo se ani na Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby), ačkoliv pro standardní přenos souborů například mezi mobily si musíte nejprve stáhnout nějakou aplikaci z Android Marketu.
 
Zhodnocení: obohacený Android
Sony Ericsson Xperia X10 je parádní telefon. Švédsko-japonskému výrobci se podařilo s velkým přehledem hned u prvního modelu s Androidem vytvořit téměř dokonalý mobil. Největší přednosti si dovolím pouze vyjmenovat: obří kapacitní dotykový displej, Android OS a Android Market, luxusní design, profesionální 8 Mpx fotoaparát s detekcí úsměvu, GPS a datové funkce včetně HSPA a Wi-Fi. Oproti ostatním telefonům s Androidem nabízí Sony Ericsson Xperia X10 hlavně kvalitnější fotoaparát, za což může dlouholetý vývoj Sony Ericssonu, dále funkce TrackID pro rozpoznávání skladeb či dvojice prostředí Timescape a Mediascape.
Telefon má pouze 3 takové větší nedostatky, a to absence multi-touch ovládání, ekvalizéru a přítomnost pouze Androidu OS 1.6. Vylepšená verze Android 2.1 se objeví až koncem roku, a kdo ví, jaká verze Androidu bude v tu dobu již dostupná u konkurenčních telefonů. Celkově ale musím i přes menší šrámy telefon vyzdvihnout a konstatovat, že první telefon s Androidem se Sony Ericssonu povedl.

 vytříbený design  chybí ekvalizér
 velký dotykový displej  nemá multi-touch
 Android OS  
 8 Mpx fotoaparát  
 Wi-Fi, 3G, GPS  
 3,5 mm Jack

 Základní parametry – Sony Ericsson Xperia X10

Rozměry
119 x 63 x 13 mm
Hmotnost
135 g
Displej
dotykový, TFT, rozlišení WVGA (480 x 854 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 4“
Paměť
1 GB flash disk, 256 MB RAM + paměťové karty microSD až 16 GB
Operační systém
Android OS
Fotoaparát
8,1 Mpx (3264 x 2448 px), autofocus, 1x LED blesk, detekce úsměvu
Obsah balení
návod, baterie, nabíječka, stereo headset, datový USB kabel, ochranné pouzdro, paměťová karta microSD 8 GB
Cena a dostupnost
14 450 Kč, od dubna 2010

 

Sony Ericsson Xperia X10 - design a konstrukce



Sony Ericsson Xperia X10 - menu (Android 1.6)


Sony Ericsson Xperia X10 - telefonování a zprávy


Sony Ericsson Xperia X10 - Timescape


Sony Ericsson Xperia X10 - Mediascape

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář